Comunik | Les otitis a l’estiu. Com afecten aquestes infeccions al procés de desenvolupament del llenguatge?
Formació i intervenció logopèdica
logopèdia, formació,tractament,pacient,veu
17589
post-template-default,single,single-post,postid-17589,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_non_responsive

Les otitis a l’estiu. Com afecten aquestes infeccions al procés de desenvolupament del llenguatge?

Ja ha arribat l’estiu i amb ell, algunes de les infeccions més freqüents que poden dificultar el desenvolupament del llenguatge en els nostres petits.

Llargues hores a la piscina, banys interminables al mar, dutxes diàries…aquestes són algunes de les activitats habituals que,  tan petits com grans, acostumem a gaudir els dies d’estiu, però, quina relació tenen amb la nostra tasca com a logopedes? Doncs bé, la raó són les temudes ¡otitis!

Les otitis són una de les infeccions més freqüents a la primera infància i cal senyalar que no sempre donen una simptomatologia evident, sinó que poden ser silents, és a dir, estar presents i donar senyals.

És important diferenciar entre l’otitis externa: aquella que es produeix per gèrmens externs,  habitualment es presenta a l’estiu per ambients humits i no comporta febre però sí dolor. En aquest cas, el pediatra recomanarà unes gotes i un ibuprofè o paracetamol per alleujar el dolor i no submergir el cap durant 6 o 7 dies. ¡Cosa realment complicat durant les vacances!

Com a prevenció, recomanem assecar la part externa de la oïda amb la punta de la tovallola després de cada bany (mai prémer cap a dins ni amb la tovallola ni amb els bastonets).

Per contra existeixen les otitis mitjanes: aquelles que es produeixen per gèrmens interns que provenen del nas o de la boca, habitualment com a conseqüència d’un refredat i per tant, més habituals a l’hivern. En aquest cas la mucositat s’acumula a la oïda interna (Trompa d’Eustaqui) i produeix una obstrucció timpànica que dificulta la recepció del so. El pediatra recomanarà antibiòtics orals i en pocs dies el quadre clínic ha de millorar.

Els retards de la parla en nens menors de 6 anys són aquells errors que s’associen a dificultats de pronunciació, manca d’intel·ligibilitat, errors de repetició, etc. i una de les causes més freqüents són les otitis (mitjanes) de repetició.

En aquests casos el nen no rep el so amb lo qual no podrà imitar-lo i per tant, aprendre’l. A més a més, en moltes ocasions, s’associa la presencia de mucositat a l’oïda amb un mal posicionament de la llengua i hàbits orals nocius per al desenvolupament del llenguatge.

Des de Comunik, recomanem visitar a l’otorrino abans d’iniciar el tractament del llenguatge per descartar dificultats d’entrada que impedeixin un correcte aprenentatge i desenvolupament o possibles complicacions. Per suposat, davant del dubte si el teu fill sent bé o no,  lo primer  és demanar una visita al pediatra qui realitzarà una audiometria i descartarà ràpidament el problema.

Per qualsevol dubte, pots consultar-nos.

Equip de Comunik- El nostre repte és la teva salut-