Comunik | Quan és necessari complementar el tractament odontològic amb la teràpia logopèdica? Una guia per estalviar en temps i diners.
Formació i intervenció logopèdica
logopèdia, formació,tractament,pacient,veu
17419
post-template-default,single,single-post,postid-17419,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_non_responsive

Quan és necessari complementar el tractament odontològic amb la teràpia logopèdica? Una guia per estalviar en temps i diners.

Logopèdia i Odontologia, dos tractaments complementaris que acceleren la correcció de les alteracions dentals i de parla associades.

En moltes ocasiones rebem al nostre centre de logopèdia, pacients que han seguit un tractament odontològic i que un cop han estat donats d’alta i passats uns mesos, tornen a presentar el problema inicial. Això succeeix quan la causa per la qual van acudir, no va ser tractada de manera correcta. És el cas de la deglució atípica.

La deglució atípica és una disfunció oral que es caracteritza per un posicionament incorrecte de la llengua durant l’acte de deglutir. Aquest fet incideix en l’oclusió dental, provocant una maloclusió. El tractament necessari en aquests casos, és la combinació de l’ortodòncia i la logopèdia. L’ortodoncista corregirà el trastorn anatòmic i el logopeda, normalitzarà les funciones alterades com la respiració, la postura i la deglució. Tanmateix, el logopeda és el professional especialitzat en valorar i tractar aquells hàbits mantinguts pel pacient, que impedeixin la correcta evolució del progrés. Els més habituals són:

  • Ús del xumet, biberó o succió digital durant períodes prolongats
  • Una extensió de l’alimentació triturada
  • Mals hàbits de respiració i postura
  • Alteracions anatòmiques a nivell orofacial com llavi superior curt, desviació o presència de nòduls a l’envà nasal, mida de la llengua, paladar estret, etc.

L’actuació del logopeda en aquests casos, evita possibles recaigudes en el futur. Des dels anys seixanta, ambdós professionals treballen de la mà davant d’alteracions orofacials i bucals com per exemple en frenells linguals curts, desequilibris de la musculatura orofacial, distorsions de l’articulació temporo mandibular (ATM), etc.

La Dra. Sandra Broch, Llicenciada en Odontologia y directora de la Clínica Dental Broch apunta: “La Logopèdia juga un paper clau en el resultat dels tractaments  odontològics. Han d’eliminar-se tots aquells hàbits que dificultin els nostres tractaments i així evitarem futures recaigudes”.

L’actuació del logopeda ha de començar prèviament al procés d’aparatologia. Des de Comunik recomanem:

  • Realitzar de 8 a 10 sessions prèvies per conscienciar i treballar amb el pacient el patró de deglució i de respiració correcte
  • Entre 3 i 5 sessions de revisió al llarg del tractament de l’ortodoncista
  • Entre 1 i 2 sessions post tractament amb l’objectiu d’avaluar si s’han generalitzat els patrons i la mossegada del pacient està corregida completament.

Aquest tipus d’intervencions estan dirigides tant a criatures com adults. A més a més, és necessari ressaltar que moltes d’aquestes alteracions, tenen com a conseqüència dificultats de pronunciació en consonants com /r/, /s/, /d/, /t/, /tr/, problemes de veu, de respiració i postura.

No dubtis en consultar-nos i realitzar una valoració pel nostre equip.