Comunik | Voleu conèixer algunes curiositats entre la relació cervell i llenguatge?
Formació i intervenció logopèdica
logopèdia, formació,tractament,pacient,veu
17605
post-template-default,single,single-post,postid-17605,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_non_responsive

Voleu conèixer algunes curiositats entre la relació cervell i llenguatge?

Les malalties vasculars cerebrals i el seu impacte a la nostra societat.

Les malalties vasculars cerebrals (EVC) són alteracions transitòries o definitives que afecten a una regió del cervell com a conseqüència d’un trastorn circulatori en les vasos sanguinis (arteries, venes o capil·lars). Aquesta afectació vascular redueix la qualitat o la quantitat d’oxigen, glucosa i sang que aporta al metabolisme, produint alteracions neuropsicològiques o de personalitat.

Actualment, les EVC són la causa del 50% dels ingressos hospitalaris en les unitats de neurologia i la segona causa de mortalitat en el nostre país. Cada any es donen 104.701 nou casos per dany cerebral.

El cervell suposa el 2% del total del pes del cos, té un pes mitjà de 1400 gr. i consumeix 10 vegades més oxigen, en condicions de repòs (com dormint), que la seva pròpia massa.

Entre les EVC, es coneix com accident vascular cerebral (AVC) o ictus a la lesió cerebral ocasionada per una alteració en el flux sanguini. La incidència d’ictus en referencia al gènere és de 53,36% en homes i 46,64% en dones. En relació a la freqüència, s’estima que el 80% dels ictus són de tipus isquèmic i el 20% hemorràgic. Els principals factores de risc de les EVC són:

  • l’ hipertensió
  • la diabetis
  • les malalties cardíaques
  • el tabaquisme
  • l’alcohol
  • les infeccions
  • els traumatismes.

Segons la localització de la zona lesionada, ens trobem amb unes conseqüències o altres. Si la lesió es produeix a l’hemisferi esquerre, el més probable és que ens enfrontem a una alteració en el llenguatge denominada afàsia. Com a curiositat, us apuntem que entre un 95 i un 98% de les persones dretanes, tenen situades les àrees per a la comprensió i expressió del llenguatge a l’hemisferi esquerre.

En un 70% de persones esquerranes també presenten les funcions del llenguatge al mateix hemisferi. Ara bé, en un considerable nombre de persones esquerranes i particularment aquelles amb una història familiar de dominància manual esquerrana, mantenen en un 15% de casos, una representació bilateral del llenguatge i en un 15% una dominància dreta.

Aquelles persones que mantenen una representació cerebral bilateral del llenguatge, presenten una major probabilitat de patir una afàsia per un dany cerebral adquirit, però al mateix temps, un millor pronòstic de recuperació.

A Comunik contem amb especialistes a l’àrea d’intervenció logopèdica enfocada a persones que pateixen alteracions del llenguatge degudes a lesions cerebrals.

Cristina Andrés, doctora en Logopèdia y directora, concloïa en una de les seves xerrades, que és fals pensar que un pot comunicar-se, només perquè pot parlar.

No dubteu en consultar-nos o demanar cita per una valoració.

Equip de Comunik.